1Чихрийн шижин ба хооллолт
Нийтлэл
Нойр булчирхай нь хүний идсэн хоол хүнснээс өөх, чихрийг шүүн авч задалдаг инсулин гэх даавар ялгаруулна. Харин ходоодонд орсон хоол хүнс нь сахар буюу глюкоз болж задрах бөгөөд тэдгээрийн цусан дахь хэмжээг инсулин даавар тэнцвэржүүлэх үүрэгтэй байдаг. Инсулин даавар ялгарахгүй аль эсвэл шаардлагатай хэмжээнд хүрэхгүй, өвчтөний биед нөлөө үзүүлэхгүйгээс үүдэж цусан дахь глюкозын хэмжээ харьцангуй […]
2Чихрийн шижин
Өвчлөл
Чихрийн шижин нь цусан дахь инсулин даавартай холбоотойгоор үүсдэг өвчин юм. Нойр булчирхай нь хүний идсэн хоол хүнснээс өөх, сахарыг шүүн авч задалдаг бөгөөд инсулин даавар ялгаруулдаг. Ходоодонд орсон хоол хүнс нь сахар буюу глюкоз болж задарна. Энэ нь биеийн бусад эсүүдэд хэрэгтэй энергийг бий болгодог. Харин цусан дахь глюкозын хэмжээг инсулин зохицуулдаг. Чихрийн шижингээр […]
3Таргалалт
Өвчлөл
Таргалалт нь биед их хэмжээний өөх хуримтлагдах байдлыг хэлнэ. Хүн бүр өөрийн гэсэн хэвийн жин, булчингийн масстай байх бөгөөд энэхүү зохист хэмжээ алдагдах нь бодисын солилцооны хямралд өртөж, бусад эрхтэн тогтолцооны өвчлөл үүсэх нөхцөл болдог. Таргалалт бол орчин цагийн хөгжил, амьдралын буруу хэв маягтай холбоотойгоор үүсэж буй нэг төрлийн өвчин юм. Биед агуулагдах муу өөх […]
4Бамбай булчирхайн дааврын хэт багасалт
Өвчлөл
Бамбай булчирхайн хамгийн гол үүрэг нь цусанд орсон иодыг цуглуулж, түүгээрээ хүний биед хэрэгтэй дааврыг үйлдвэрлэх юм. Харин бамбай булчирхай хангалттай хэмжээний даавар ялгаруулахгүй байхыг гипотиродизм буюу бамбай булчирхайн дааврын хэт багасалт гэнэ. Энэ өвчнөөр ихэвчлэн эмэгтэйчүүд өвчилдөг. Тэр дундаа 60 болон түүнээс дээш насны эмэгтэйчүүд илүү өртдөг. Бамбай булчирхай нь хүний биед зайлшгүй байх ёстой […]